Amsterdam Regenboogstad – 25 jaar Pride – videoportretten

Scroll to View Details

Tentoonstelling in stadsarchief Amsterdam van 9 juli t/m 10 oktober 2021

Voor deze tentoonstelling maakten wij, de Transketeers, 12 videoportretten van prominente persoonlijkheden in deze 25 jaar Pride. De komende tijd zullen we deze portretten ook online publiceren. Als je het allemaal in het echt wil zien, ga dan naar het Stadsarchief Amsterdam, waar de hele tentoonstelling te zien is!

Pride Amsterdam, het grote feest van seksuele- en genderdiversiteit, bestaat dit jaar 25 jaar. De tentoonstelling Amsterdam regenboogstad – 25 jaar Pride in het Stadsarchief vertelt aan de hand van persoonlijke verhalen hoe acties en gebeurtenissen uit de afgelopen 25 jaar invloed hebben gehad op de emancipatie van lhbtiqa+-personen. Vanuit een historisch en hedendaags perspectief onderstreept de tentoonstelling het belang van solidariteit en zichtbaarheid met en van de regenbooggemeenschap.

Begin jaren negentig sloegen horecaondernemers en instellingen in Amsterdam de handen ineen en organiseerden Pride Amsterdam. Een internationaal evenement om de naam van Amsterdam als Gay Capital van Europa hoog te houden, de stad voor te bereiden op de komst van de Gay Games in 1998 en samen met alle Amsterdammers vrijheid en diversiteit te vieren. Het driedaags durende feest, met de mediagenieke Canal Parade, werd onverwacht een groot succes.

Door de jaren heen groeide Pride Amsterdam uit tot een gelaagde, 9 dagen durende viering, waarbij de emancipatie van diverse groepen binnen de regenbooggemeenschap centraal staat. De afgelopen jaren konden tijdens Pride vele overwinningen in de strijd om emancipatie gevierd worden, zoals de openstelling van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht (2001), de toegang tot IVF voor lesbische stellen in (2003) en de aanpassing van de Transgenderwet (2014). De komende edities zullen er naar verwachting nog vele overwinningen gevierd kunnen worden. De strijd voor zichtbaarheid, gelijke rechten en acceptatie van lhbtiqa+-personen is nog lang niet gestreden.
In de tentoonstelling vertellen 12 personen hoe zij hebben bijgedragen aan de emancipatie van verschillende groepen binnen de regenbooggemeenschap: Nassiri Belaraj, Dinah Bons, Wiele Elhorst, Victoria False , Siep de Haan, Irene Hemelaar, Danny Hoekzema, Mieke Martelhoff, Naomie Pieter, Tieneke Sumter, Yvo Manuel Vas Dias en Lydia Zijdel.

Tentoonstelling in de Centrale Hal
9 juli t/m 10 oktober 2021
Toegang is gratis

Themasite

Tegelijk met de tentoonstelling heeft het Stadsarchief een nieuwe themasite gelanceerd: Amsterdam Regenboogstad, met daarop 30 historische verhalen over lhbtiqa+-personen en -gebeurtenissen in Amsterdam

Colofon
Projectgroep: Nikki Boot (projectleiding), Justus van der Brugge (stagiair), Emma Los (webredactie), Ludger Smit (adviseur)

Teksten website: Van Gisteren, Justus van der Brugge en anderen
Onderzoek tentoonstelling: Eva Flipse
Ontwerp: Jasper van Goor
Videoportretten: Transketeers
Bouw: Exhibitionists
Prints: Provision, Rijnja
Vertaling: Transketeers

Met dank aan: Roos Arnold, Anita Beek, Luciano Boterman, Arnold van den Broek, Frank Consen, Pieter Dammen, Bert Gerlagh, Lonneke van den Hoonaard, Cyriel Jacobs, Peter Kuhl, Erzsi Molnar, Jeroen Ploeger, Kees Ruyter, Sas Schilten, Lucien Spee de Castillo Ruiz, Daan Stringer, Sanne van Waarden, Jordi Wallenburg

Bekijk ook de themawebsite van het stadsarchief Amsterdam