Over ons – wie zijn wij?

header transketeers

We begonnen vanuit noodzaak en houden niet op.

De Transketeers is in 2015 opgericht door Bart Peters, Chris Rijksen en Jonah Lamers. We produceren korte documentaires, educatieve video’s, web- en TV-series; allen met een sterke focus op positieve beeldvorming van diversiteit. Wij geloven dat verhalen de wereld kunnen veranderen.

In 2014 wordt ’transgender’ een hot topic in de Nederlandse media. Alhoewel het verfrissend is dat het überhaupt besproken wordt, herkennen we ons niet in de voornamelijk eendimensionale, tragische of sensationele verhalen die over transgender personen verteld werden. We besluiten het zelf te doen. We maken films, we staan voor groepen, we gaan het gesprek aan en zetten onszelf op zo veel mogelijk manieren in, zowel als mediamakers als met onze persoonlijke verhalen.

Deze methode omarmen we; verhalen vertellen om mensen dichter bij te brengen.

Nu zijn we een aantal jaar verder: van de krappe woonkamer van Bart naar een studio in Utrecht, van video’s die we vooral zelf gemist hebben in ons eigen opgroeien naar educatief materiaal ontwikkelen voor mensen in de gezondheidszorg of televisieproducties. Het thema is altijd human interest, en we blijven ons inzetten voor een rechtvaardigere maatschappij.

We schuwen taboes niet, maar weten deze op een luchtige manier aan de kaak te stellen. Binnen de Transketeers brengen we onze professionele kennis als filmmakers samen met onze ervaringsdeskundigheid op het gebied van genderdiversiteit.

Je kan ons werk ondersteunen via onze Patreon wanneer je hier klikt. Dat kan al vanaf een minimaal bedrag, en het maakt ons activistische werk mogelijk.

Wil je met ons samenwerken? Klik dan hier!


onze partners

een selectie van onze opdrachtgevers

Bart Peters

Regisseur

Bart studeerde in 2012 af aan de Filmacademie als fictieregisseur. Sindsdien werkt hij als regisseur van documentaires en fictie, voor film, televisie en online, en als editor. Zijn superkrachten zijn: verhalen interessant houden, mensen op hun gemak stellen, spellen verzinnen en zonnig zijn. Zijn serie Queer Amsterdam (2017) won de What’s Next Director – Webfest Berlin 2018.

jonah lamers

Jonah Lamers

Producer

Jonah is de producent van de Transketeers. Als afgestudeerd socioloog is hij het theoretisch fundament voor alle verhalen, projecten en workshops. Jonah weet precies wat er moet gebeuren en kan alles regelen. Met zijn project de Genderbreadkit was hij in 2015 genomineerd voor de Jos Brink innovatieprijs.

Chris Rijksen

Creative

Chris is cameraman en is in opgeleid als documentair fotograaf aan de kunstacademie in Den Haag. In 2012 won hij de Pride Photo Award, en sinds 2015 heeft hij zijn focus verlegd naar verhalen in de brede zin; video, audio en installatie. Vaak documentaire, soms fictie. Chris is naast film graag met muziek bezig.